Placuszki z kaszą jaglaną i kokosowym Probio

with Brak komentarzy
Placuczki z kokosowym Probio
Placuczki z kokosowym Probio

 

Składniki na około 20 placuszków.

  • 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej (ok.200 g)
  • mąka owsiana – 2 łyżki, 30 g
  • mąka żytnia – 5 łyżek, 100 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka, 5 g
  • płatki owsiane – 5 łyżek, 50 g
  • otręby pszenne lub inne dowolne – 1 łyżeczka, 5 g
  • jajko – 2 duże sztuki, ok.120 g
  • Probio – 1 butelka
  • jabłko – 2 małe sztuki, ok. 300 g
  • żurawina/ rodzynki – 1 1/2 garści, ok.45 g
  • cynamon – wg uznania.

Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać mąki, otręby, proszek do pieczenia, płatki owsiane, ugotowaną kaszę oraz jogurt Probio. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać razem z żurawiną do powstałej masy. Całość wymieszać z cynamonem. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Placuszki piec na patelni bez dodatku tłuszczu na rumiany kolor. Zamiast jabłek i żurawiny można dodać do placuszków borówki lub inne sezonowe owoce.

Leave a Reply