Dekoracyjne kanapki z Pestko

with Brak komentarzy
Dekoracyjne kanapki z Pestko
Dekoracyjne kanapki z Pestko

 

Kanapki wbrew pozorom dają duże pole do popisu. My proponujemy Wam kanapki posmarowane Pestko. Pestko, które do tej pory prezentowaliśmy jako dodatek do makaronów na ciepło, sprawdza się świetnie także w roli pasty na zimno. Występuje w wersji łagodnej i pikantnej. Reszta to już kwestia wyobraźni :). My użyliśmy groszku cukrowego, czerwonej papryki, gotowanych buraczków z musztardą francuską, rzodkiewki, kaparków i białej rzepy.

Bananowo-kokosowe naleśniki

with Brak komentarzy
Bananowo-kokosowe naleśniki
Bananowo-kokosowe naleśniki

 

Porcja dla 3-4 osób.

  • szklanka mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki Runa kokosowego

W misce mieszamy suche składniki – mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier. Banany blendujemy na mus, a jeśli są bardzo dojrzałe, możemy je po prostu rozgnieść widelcem. Mus bananowy oraz mleko dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Mamy gotowe ciasto. 🙂 Teraz należy tylko bardzo bardzo delikatnie natłuścić patelnię, rozgrzać i smażyć z dwóch stron. My podaliśmy nasze naleśniki z dżemem morelowym oraz ryżową bitą śmietaną.

Zimowe kakao z Runem Słonecznikowym

with Brak komentarzy
Zimowe kakao
Zimowe kakao

 

Porcja dla jednej osoby

  • 300 ml Runa Słonecznikowego z kakao (czyli 1 butelka)
  • 2 goździki
  • kawałek kory cynamonu lub lub szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta chili (dla chętnych)

Runo Słonecznikowe z kakao można pic na zimno, ale jest też świetną bazą do przygotowania kakao na gorąco. Nie musimy już niczym słodzić, ponieważ jest już osłodzony ksylitolem.

Buteleczkę dobrze wstrząsamy, zawartość wlewamy do rondelka. Dodajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy chwilkę, żeby uwolniły aromat. Rozgrzewające kakao gotowe w parę chwil. 🙂

Pudding chia na Runie Konopnym

with Brak komentarzy
Pudding chia
Pudding chia

 

Porcja dla dwóch osób.

  • Runo Konopne 300 ml
  • 35 g nasion chia
  • łyżeczka syropu z agawy
  • konfitura porzeczkowa lub inna

Ten deser bogaty jest w kwasy omega-3 – zarówno nasiona chia jak i nasiona konopi należą do najważniejszych roślinnych źródeł tych kwasów.

Do miseczki przelewamy zawartość 300 ml butelki Runa Konopnego, dodajemy 35 g nasion chia oraz łyżeczkę syropu z agawy. Przez kwadrans od czasu do czasu mieszamy, aby nasiona się nie sklejały. Przewalamy do dwóch miseczek, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. W tym czasie pudding stężeje. Pozostaje nam udekorowanie go ulubioną konfiturą i listkami mięty.

Spaghetti z Pestko i pomidorkami koktajlowymi

with Brak komentarzy
Makaron z Pestko
Makaron z Pestko

 

Porcja dla dwóch osób.

Gotujemy makaron spaghetti w ilości dla dwóch osób. Odcedzamy i przekładamy do garnka. Dodajemy słoiczek Pestko – łagodnego lub ostrego, w zależności od upodobań. Mieszamy, aby Pestko pokryło równomiernie makaron. Przekładamy na talerz, ozdabiamy połówkami pomidorków koktajlowych i posypujemy kiełkami.

Mango Lassi z kokosowym Probio

with Brak komentarzy
Mango Lassi
Mango Lassi

 

Porcja dla dwóch osób.

  • jedno duże, dojrzałe mango
  • butelka (300 ml)  Probio kwaśnego
  • łyżeczka syropu z agawy
  • szczypta kardamonu

Ten indyjski pożywny napój z łatwością zrobimy na bazie Probio.

Mango obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w dużą kostkę. Umieszczamy w blenderze razem z 300 ml Probio kwaśnego i szczyptą kardamonu. Jeśli nie udało nam się trafić na bardzo słodkie mango możemy dodać łyżeczkę syropu z agawy. Blendujemy, przelewamy do wysokich szklanek i ozdabiamy miętą bądź melisą.

 

Placuszki z kaszą jaglaną i kokosowym Probio

with Brak komentarzy
Placuczki z kokosowym Probio
Placuczki z kokosowym Probio

 

Składniki na około 20 placuszków.

  • 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej (ok.200 g)
  • mąka owsiana – 2 łyżki, 30 g
  • mąka żytnia – 5 łyżek, 100 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka, 5 g
  • płatki owsiane – 5 łyżek, 50 g
  • otręby pszenne lub inne dowolne – 1 łyżeczka, 5 g
  • jajko – 2 duże sztuki, ok.120 g
  • Probio – 1 butelka
  • jabłko – 2 małe sztuki, ok. 300 g
  • żurawina/ rodzynki – 1 1/2 garści, ok.45 g
  • cynamon – wg uznania.

Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać mąki, otręby, proszek do pieczenia, płatki owsiane, ugotowaną kaszę oraz jogurt Probio. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać razem z żurawiną do powstałej masy. Całość wymieszać z cynamonem. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Placuszki piec na patelni bez dodatku tłuszczu na rumiany kolor. Zamiast jabłek i żurawiny można dodać do placuszków borówki lub inne sezonowe owoce.