Pudding z tapioki na Runie Kokosowym

with Brak komentarzy

Porcja dla czterech osób:

  • 30 g tapioki
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 2 szt. Runa Kokosowego (600 ml)
  • 1 duże mango
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 granat

Do garnka wlać Runo Kokosowe i zagotować. Następnie wsypać tapiokę z ksylitolem. Gotować 15 min. aż zgęstnieje. Przelać do małych miseczek.

Mango umyć pod bieżącą wodą, obrać i oddzielić miąższ od pestki. Pokroić w kostkę i gotować z syropem klonowym oraz imbirem 10 minut na małym ogniu. Po ostudzeniu zblendować na jednolitą masę i wyłożyć do miseczek. Na wierzchu ozdobić nasionami granatu.

SŁONECZNICA

with Brak komentarzy

Porcja dla dwóch osób:

Cebule i paprykę pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dołożyć pokruszone na duże kawałki SERYO SAŁATKOWE. Należy je chwilę podsmażyć i dodać czarną sól, pałatki drożdżowe oraz kilka łyżek RUNA SŁONECZNIKOWEGO.

Całość dokładnie wymieszać i chwilę poddusić, aż wyparuje nadmiar wody. Przyprawić pieprzem do smaku. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Zmysłowe Farfalle z SERYO

with Brak komentarzy

Porcja dla czterech osób:

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Całe opakowanie ziół prowansalskich wsypać do składników, powoli mieszając.

Seryo naturalne i Seryo z szunym pomidorem wyłożyć do miseczki i rozmieszać z 150 ml Runa słonecznikowego. Po uzyskaniu kremowej konsystencji należy wylać je na patelnie. Pomidorki koktajlowe umyć pod bieżącą wodą i pokroić na ćwiartki, dorzucając do całości. Potrawę przyprawić do smaku i chwilę poddusić.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawać na ciepło.

Wiosenne ziemniaki z PROBIO

with Brak komentarzy

Porcja dla czterech osób:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 4 szt. Runo PROBIO KWAŚNE
  • Olej słonecznikowy
  • Pęczek świeżego kopru
  • Ząbek czosnku
  • Sól himalajska
  • Pieprz czarny

Ziemniaki dokładnie wyszorować i gotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz koper. Składniki dokładnie wymieszać i dodać ziemniaki. Smażyć, aż się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z Runo PROBIO, które przed otwarciem należy wstrząsnąć.

Wege Pizza Mlecznych Braci

with Brak komentarzy

Porcja dla czterech osób:

Ciasto:

Dodatki:

1 opakowanie Mniam Burgerów klasycznych , 1 cebula , 250 g pieczarek, ząbek czosnku, 1Pestko

Sos:

4 pomidory, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka Octu winnego, bazylia, oregano, sól, pieprz

Podgrzać Runo słonecznikowe i rozpuścić w nim drożdże. Dodać szczyptę cukru i odstawić na 5 min. Następnie dodać olej, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiać ciasto aż nie będzie kleić się do rąk. Oprószyć ciasto mąką i odstawić na 45 min, by powiększyło swoją objętość. W tym celu należy przykryć je czystą ściereczką. Papierem do pieczenia wyłożyć blaszkę i rozłożyć na niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 min.

Przygotować sos: składniki zblendować w małym rondelku i doprawić do smaku.

Gotowe ciasto posmarować sosem pomidorowym. Mniam Burgery pokruszyć i dołożyć proponowane dodatki. Piec 15 minut w temp. 220 stopni.

Wege twarożek na SERYO

with Brak komentarzy

 

Porcja dla czterech osób:

  • 4 słoiczki SERYO Naturalne
  • Pęczek świeżego szczypioru
  • Pęczek rzodkiewki
  • Pomidorki koktajlowe
  • Pieprz ziołowy

Opcjonalnie:

Pomidorki, szczypiorek oraz rzodkiewkę opłukać pod ciepłą wodą i pokroić.

SERYO wyłożyć do miseczki i dobrze rozmieszać. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta warto dodać kilka łyżek RUNA słonecznikowego.

Do rozmieszanego SERYO dodać posiekane dodatki i doprawić do smaku pieprzem ziołowym.

Aromatyczne Penne z Pestko

with Brak komentarzy

Porcja dla czterech osób:

  • 400 g makaronu typu Penne
  • 115g Pestko 
  • 115g Pestko na ostro
  • suszone pomidory w zalewie
  • świeża bazylia
  • zioła prowansalskie
  • garść nasion słonecznika

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu umieścić w głębokim naczyniu i wymieszać z Pestko.

Nasiona słonecznika podprażyć na suchej patelni i dodać do makaronu. Pomidory odcedzić z zalewy, posiekać i wymieszać ze składnikami. Dodać zioła oraz świeżą bazylię.

Smakuje zarówno na ciepło jak i na ziomno.

Chłodnik buraczany na Runie Słonecznikowym

with Brak komentarzy

Porcja dla czterech osób:

Rzodkiewki, koper, czosnek i szczypiorek umyć i drobno pokroić. Posiekane składniki wrzucić do garnka. Następnie dodać buraczki oraz ogórki kiszone. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dolać Runo słonecznikowe oraz sok z czerwonych buraków. Doprawić solą i pieprzem.

Chłodnik odstawić do lodówki na dwie godziny. Można podawać z duszonymi ziemniakami lub czosnkowymi grzankami.

Zupa krem z pietruszki z seryo zwędzonym

with Brak komentarzy

Porcja dla czterech osób:

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 0,5 kg korzenia pietruszki
  • 1 duża gruszka
  • 230 g SERYO ZWĘDZONEGO (dwa słoiczki)
  • Pieprz ziołowy
  • Oliwa
  • 1 łyżka PESTKO

Na dnie dużego garnka należy rozgrzać oliwę. Pietruszkę obrać, drobno pokroić i dusić na oliwie klika minut. Następnie dodać obraną, pokrojoną gruszkę i dusić przez kolejne 5 minut. Kiedy składniki będą miękkie należy je zalać bulionem. seryo rozmieszać w osobnej misce, dodając kilka łyżek ciepłego bulionu. Roztwór dolać do zupy. Całość zblendować i doprawić pieprzem ziołowym. Dodawać z łyżeczką łagodnego pestko.

 

Owsiankowe Love

with Brak komentarzy

Porcja dla czterech osób:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 Runo słonecznikowe (0,3 L)
  • 2 Runa migdałowe (0,3 L)
  • Szczypta soli himalajskiej
  • 2 łyżki cukru brzozowego
  • Opcjonalnie: garść rodzynek, 2 banany, maliny, granat

Płatki owsiane opłukać i odcedzić. Wyspać do garnka, dodać RUNA oraz szczyptę soli. Składniki zagotować.

Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez 15 min, co chwilę mieszając. Pod koniec dodać cukier. Owsiankę nakładać ciepłą z dodatkiem ulubionych owoców.

Dekoracyjne kanapki z Pestko

with Brak komentarzy

Dekoracyjne kanapki z Pestko

Dekoracyjne kanapki z Pestko

Kanapki wbrew pozorom dają duże pole do popisu. My proponujemy Wam kanapki posmarowane Pestko. Pestko, które do tej pory prezentowaliśmy jako dodatek do makaronów na ciepło, sprawdza się świetnie także w roli pasty na zimno. Występuje w wersji łagodnej i pikantnej. Reszta to już kwestia wyobraźni :). My użyliśmy groszku cukrowego, czerwonej papryki, gotowanych buraczków z musztardą francuską, rzodkiewki, kaparków i białej rzepy.

Bananowo-kokosowe naleśniki

with Brak komentarzy

Bananowo-kokosowe naleśniki

 

Porcja dla 3-4 osób.

  • szklanka mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki Runa kokosowego

W misce mieszamy suche składniki – mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier. Banany blendujemy na mus, a jeśli są bardzo dojrzałe, możemy je po prostu rozgnieść widelcem. Mus bananowy oraz mleko dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Mamy gotowe ciasto. 🙂 Teraz należy tylko bardzo bardzo delikatnie natłuścić patelnię, rozgrzać i smażyć z dwóch stron. My podaliśmy nasze naleśniki z dżemem morelowym oraz ryżową bitą śmietaną.

Zimowe kakao z Runem Słonecznikowym

with Brak komentarzy

Zimowe kakao

 

Porcja dla jednej osoby

  • 300 ml Runa Słonecznikowego z kakao (czyli 1 butelka)
  • 2 goździki
  • kawałek kory cynamonu lub lub szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta chili (dla chętnych)

Runo Słonecznikowe z kakao można pic na zimno, ale jest też świetną bazą do przygotowania kakao na gorąco. Nie musimy już niczym słodzić, ponieważ jest już osłodzony ksylitolem.

Buteleczkę dobrze wstrząsamy, zawartość wlewamy do rondelka. Dodajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy chwilkę, żeby uwolniły aromat. Rozgrzewające kakao gotowe w parę chwil. 🙂

Pudding chia na Runie Konopnym

with Brak komentarzy

Pudding chia

 

Porcja dla dwóch osób.

  • Runo Konopne 300 ml
  • 35 g nasion chia
  • łyżeczka syropu z agawy
  • konfitura porzeczkowa lub inna

Ten deser bogaty jest w kwasy omega-3 – zarówno nasiona chia jak i nasiona konopi należą do najważniejszych roślinnych źródeł tych kwasów.

Do miseczki przelewamy zawartość 300 ml butelki Runa Konopnego, dodajemy 35 g nasion chia oraz łyżeczkę syropu z agawy. Przez kwadrans od czasu do czasu mieszamy, aby nasiona się nie sklejały. Przewalamy do dwóch miseczek, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. W tym czasie pudding stężeje. Pozostaje nam udekorowanie go ulubioną konfiturą i listkami mięty.

Spaghetti z Pestko i pomidorkami koktajlowymi

with Brak komentarzy

Makaron z Pestko

 

Porcja dla dwóch osób.

Gotujemy makaron spaghetti w ilości dla dwóch osób. Odcedzamy i przekładamy do garnka. Dodajemy słoiczek Pestko – łagodnego lub ostrego, w zależności od upodobań. Mieszamy, aby Pestko pokryło równomiernie makaron. Przekładamy na talerz, ozdabiamy połówkami pomidorków koktajlowych i posypujemy kiełkami.

Mango Lassi z kokosowym Probio

with Brak komentarzy

Mango Lassi

 

Porcja dla dwóch osób.

  • jedno duże, dojrzałe mango
  • butelka (300 ml)  Probio kwaśnego
  • łyżeczka syropu z agawy
  • szczypta kardamonu

Ten indyjski pożywny napój z łatwością zrobimy na bazie Probio.

Mango obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w dużą kostkę. Umieszczamy w blenderze razem z 300 ml Probio kwaśnego i szczyptą kardamonu. Jeśli nie udało nam się trafić na bardzo słodkie mango możemy dodać łyżeczkę syropu z agawy. Blendujemy, przelewamy do wysokich szklanek i ozdabiamy miętą bądź melisą.

 

Placuszki z kaszą jaglaną i kokosowym Probio

with Brak komentarzy

Placuczki z kokosowym Probio

 

Składniki na około 20 placuszków.

  • 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej (ok.200 g)
  • mąka owsiana – 2 łyżki, 30 g
  • mąka żytnia – 5 łyżek, 100 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka, 5 g
  • płatki owsiane – 5 łyżek, 50 g
  • otręby pszenne lub inne dowolne – 1 łyżeczka, 5 g
  • jajko – 2 duże sztuki, ok.120 g
  • Probio – 1 butelka
  • jabłko – 2 małe sztuki, ok. 300 g
  • żurawina/ rodzynki – 1 1/2 garści, ok.45 g
  • cynamon – wg uznania.

Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać mąki, otręby, proszek do pieczenia, płatki owsiane, ugotowaną kaszę oraz jogurt Probio. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać razem z żurawiną do powstałej masy. Całość wymieszać z cynamonem. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Placuszki piec na patelni bez dodatku tłuszczu na rumiany kolor. Zamiast jabłek i żurawiny można dodać do placuszków borówki lub inne sezonowe owoce.