Co to jest slowfood?

4 min czytania

starsi ludzie powoli jedzą i piją

Slow food to ruch, który zakłada szacunek dla lokalnych produktów spożywczych i tradycyjnych metod ich przetwarzania. Promuje on wykorzystywanie naturalnych składników wraz z ich autentycznymi smakami. Celem jest również ochrona środowiska naturalnego i kultury regionalnej poprzez dbanie o rozwój lokalnych gospodarki. Smak oznacza szacunek dla potraw regionalnych oraz nieśpieszne delektowanie się ich smakiem.

Slow food  – co to takiego? 

Uwolnienie się od złych nawyków żywieniowych to ważny krok do zdrowego stylu życia. Slow food daje nam możliwość przemyślanego i uważnego spożywania potraw. To nie tylko to, co jemy, ale także jak je jemy – z uwagą i ciesząc się każdym kęsem. Pamiętajmy, że jedzenie to część naszego codziennego życia i zasługuje na uwagę. Mamy wpływ na to, co jemy – możemy wybierać produkty lokalne, jak również zwracać uwagę na sposoby ich przygotowywania – dbać o to, by warzywa i owoce były świeże i najlepszej jakości. Możemy wybierać kolorowe, zdrowe potrawy i cieszyć się każdym kęsem! Slow food to nie tylko jedzenie – to także przyjemność, zaspokajanie swoich potrzeb i budowanie więzi między ludźmi. Poprzez slow food możemy odkrywać nowe smaki, spotykać się przy stole z przyjaciółmi i rodziną i uczyć się od siebie. To też sposób na świadome odżywianie, rozkoszowanie się dobrym jedzeniem i zachowanie zdrowych nawyków.

Slow food – organizacja non-profit 

Slow Food to społeczny ruch, który jest inspirowany dawnymi tradycjami włoskiego stylu życia. Założył ją w 1986 roku we Włoszech, krytyk kulinarny Carlo Petrini. Chodzi o uczczenie i upowszechnianie prostego, lokalnego jedzenia oraz konserwowanie starożytnych umiejętności gotowania i hodowli zwierząt. Slow Food uważa, że wszystkie ludy na całym świecie mają prawo do spożywania pożywnego jedzenia, dlatego promuje on edukację o zrównoważonym rolnictwie i lepsze praktyki społeczne. Globalny program Slow Food przekonuje, aby ludzie wybierali pożywne i zdrowe produkty, które nie tylko są przyjemne dla jedzenia, ale także chronią środowisko naturalne. Ruch Slow Food tworzy także lokalne grupy na całym świecie, aby promować tradycyjną kuchnię i na rzecz ochrony bioróżnorodności oraz zdrowego stylu odżywiania. 

Slow food lista produktów

Organizacja Petriniego od lat służy jako platforma, która pozwala na eksplorowanie autentycznych i lokalnych smaków. Za cel przyjęto wsparcie małych producentów jedzenia, a także dbanie o zrównoważoną dietę bogatą w różnorodne składniki. Arka Smaku stała się inspiracją do tworzenia nowych dań, umożliwiając samodzielne odkrywanie nowych smaków.

 Produkty te obejmują starannie dobrane składniki, takie jak:

  • wanilia z Madagaskaru, 
  • kapary z wyspy Pantelleria
  • olej arganowy z Maroka 
  •  ser cheddar z hrabstwa Somerset w Anglii,
  • rasa górskich czerwonych krów z Małopolski,
  • polskie oscypki.

Slow food w Polsce

Ruch slow food w Polsce aktywnie propaguje kulturę jedzenia tradycyjnych potraw, jako odpowiedź na szybko rozwijające się fast food i żywność przetworzoną. W ramach ruchu organizowane są spotkania i warsztaty, mające na celu promocję zdrowego stylu życia oraz pielęgnowanie tradycji i smaków regionalnych potraw polskich.

Polska kultura kulinarna zyskuje na popularności, dzięki wzrastającym zainteresowaniu mieszkańców staropolskimi przepisami i produktami. Ruch slow food stanowi platformę do promocji zdrowego jedzenia oraz utrwalania tradycyjnych smaków. Nacisk kładzie się również na walory estetyczne potraw – ich prezentacja, co ma służyć podnieceniu zmysłów wspólnego jedzenia. Prowadzone są również badania naukowe i aktywności edukacyjne, mające na celu uwrażliwienie Polaków na zagrożenia związane z dietą fast food oraz konieczność powrotu do tradycyjnych metod gotowania potraw. Ruch slow food daje szeroki dostęp do informacji i edukacji dotyczącej zdrowego odżywiania, a także umożliwia wymianę doświadczeń między osobami przywiązanymi do tradycyjnych potraw. Dzięki temu Polska kultura kulinarna odradza się i staje się coraz bardziej popularna. Odzyskiwanie tradycji i smaków regionalnych jest ważne dla naszej narodowej tożsamości i jest celem, jaki ruch slow food stara się osiągnąć. Jego działania mają na celu przywrócenie i upowszechnienie tych wartości w naszym społeczeństwie.

Jak gotować w stylu slow?

Aby zacząć przygotowywać dania w stylu slow, należy po pierwsze skupić się na kupowaniu świeżych i sezonowych produktów od lokalnych dostawców. Po drugie, powinno się postawić na jakość tych produktów oraz samodzielne ich przygotowanie i obróbkę. Unikajmy gotowych sałatek czy marynat, gdyż większość z nich zawiera chemiczne dodatki, które nie są dobre dla naszego organizmu. Następnie powinniśmy spróbować wybrać produkty ekologiczne, które pozbawione są również sztucznych nawożeń oraz środków chemicznych.

Ponadto powinniśmy unikać przesadnego smażenia, gotowania czy miksowania produktów żywnościowych, ponieważ te techniki obróbki często pozbawiają produkty cennych witamin i minerałów. Lepiej jest wykorzystywać techniki kulinarne takie jak duszenie, pieczenie lub gotowanie na parze, które najlepiej zachowują wartości odżywcze potraw.

Wreszcie, jeśli chcemy być naprawdę wierni idei slow food, powinniśmy spróbować przygotowywać potrawy z produktów dostępnych na naszym podwórku. Możemy uprawiać warzywa i owoce, a także kupować lokalne produkty od sąsiadów lub rolników. Ogrodnictwo to bardzo dobry sposób na wykorzystanie świeżych składników i cieszenie się efektami swojej pracy. Gotowanie w stylu slow pozwala nam znaleźć spokój i radość w przygotowywaniu dań, kontrolować to co jemy i cieszyć się smakiem lokalnych produktów.

Dlatego jeśli chcemy mieć prawdziwe doświadczenia ze stylem slow food, postarajmy się skupić na świadomym wykorzystywaniu tych technik i produktów lokalnych. 

Zadbaj o tradycję

Slow Food to przeciwieństwo fast food – jest to rodzaj żywności, który wykorzystuje lokalne produkty i tradycyjne metody gotowania. Celem Slow Food jest zachęcanie do zdrowego odżywiania się oraz ochrona dziedzictwa kulturowego regionu poprzez dbanie o autentyczność, smak i jakość potraw. Cel ten może być osiągnięty wyłącznie dzięki wprowadzeniu procesów produkcji, które szanują środowisko i zapewniają opiekę nad gatunkami zwierząt, roślin, zbóż oraz owoców.

Osoby zaangażowane w ruch Slow Food mogą pomagać w utrzymaniu autentycznych składników oraz tradycyjnych receptur żywności. W ten sposób można chronić tradycyjne produkty, które są często rzadkie lub unikatowe i niespotykane w innych rejonach świata. Slow Food zaleca stosowanie naturalnych składników bez użycia chemicznych barwników, aromatów, konserwantów oraz ulepszaczy smaku. Dzięki temu gotowane dania są pełne smaku i bogate w wartości odżywcze.

Flow jako styl życia

Podejście slow jest również idealne dla zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego. Kluczowe przesłanie stylowego życia wiąże się ze sposobem, w jaki należy korzystać z czasu – ćwiczenia i aktywności fizycznej powinny być regularne, a odpoczynek ma ogromną wartość. Rezygnujemy wtedy z bezsensownego pośpiechu na rzecz codziennych zajęć, które dostarczają radości. Wszystko to prowadzi do lepszej jakości życia i odkrywania uroków naturalnego otoczenia – ponieważ czasami wystarczy spojrzeć dookoła siebie, aby naprawdę docenić piękno przyrody i nawiązać głębszy kontakt ze sobą samym. Warto również wybrać mniej konsumpcyjne formy relaksu, ale wciąż oferujące dużo radości – spacery po lesie, grzybobrania, jazda na rowerze czy łowienie ryb. Inną ważną częścią stylu slow jest podejmowanie decyzji i bardziej uważna kupno produktów lokalnych i ekologicznych oraz promowanie ich w społeczności. Gdy wszystko połączymy, zaczynamy dostrzegać różnorodne sposoby na przyjemne i uważne spędzanie czasu, które przekładają się na cieszenie życia i doceniania tego, co ma do zaoferowania nasza planeta.

Pestko ostre

mlecznibracia
30 sec read

Melko kokosowe

mlecznibracia
38 sec read

Runo

mlecznibracia
19 sec read