Kolacja bez mięsa

2 min read

Kolacja może być lekka, smaczna i szybka. W internecie bez problemu znajdziemy przepisy na kolację bez mięsa. Nie muszą to być standardowe kanapki, sałatki bez smaku. Podpowiadamy jak przyrządzić pyszną kolację bez mięsa!

Naleśniki na słodko lub słono?

Naleśniki to idealna alternatywa dla kanapek. Możesz je przygotować w krótkim czasie, a także umilić je ulubionymi dodatkami. Przygotuj ciasto naleśnikowe według swojego ulubionego przepisu. Wybierz farsz – słodki lub wytrawny – i potraktuj go jak danie główne. Do słodkiego farszu możesz dodać konfitury, czekoladę i orzechy. A do wytrawnego np. pieczarki, ser czy jajka. Dodaj ulubione przyprawy i udekoruj naleśniki zgodnie z twoim gustem. Gotowe! Możesz je podawać na śniadanie, lunch lub deser – wszystko zależy od ciebie. Naleśniki to po prostu pyszności i idealny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. 

Paszteciki bez mięsa

Aby urozmaicić paszteciki, można dodać do nich różne składniki. Dla przykładu: można wymieszać je z salsą, posypać suszoną papryką lub cebulką, dodać posiekaną zieleninę albo starty ser. A jeśli chcemy spróbować czegoś ekstra smacznego, warto też włożyć do środka trochę startego żółtego sera. W ten sposób paszteciki bez mięsa zyskają na smaku i będą jeszcze bardziej pożywne. Nie warto jednak przesadzać – trzymać się proporcji, aby nie przekombinować receptury! Tak przygotowane paszteciki bez mięsa można podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym albo po prostu skropić sokiem z cytryny. Wystarczy chwila, aby przygotować pyszne danie bez mięsa!

Pancake – przypomnij sobie smak dzieciństwa

Słodkie pancakes z musem truskawkowym to łatwe i szybkie do przygotowania desery, które na pewno spodobają się całej rodzinie! Przypomnij sobie smak dzieciństwa, dodając trochę miodu lub cukru waniliowego do swojej masy. Pancake z musem truskawkowym są idealne jako deser lub lekką kolację. Skomponuj je z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami lub sosami owocowymi. Jeśli jesteś kreatywny, możesz nawet przygotować je z różnymi dodatkami.

Romantyczna kolacja we dwoje

Zacznijmy od naszego klasycznego ratatouille. Przygotujcie cebulę, paprykę, bakłażana i cukinię pokrojone w kostkę oraz czosnek i przyprawy do smaku (np. sól, pieprz, oregano). Smażcie na oliwie z oliwek przez ok. 10 minut, a następnie dodajcie pomidory i dusić je  jeszcze przez kilka minut. Całość możecie podawać z chlebem lub ryżem i wzbogacać o świeże listki bazylii lub oregano.

A jeśli macie więcej czasu, warto spróbować przygotować roladki z kaszy gryczanej. Przygotujcie cebulę pokrojoną w piórka, paprykę, kukurydzę i garść orzechów włoskich (lub innych dowolnych orzechów). Smażcie na oliwie z oliwek przez ok. 10 minut, po czym dodajcie kaszę gryczaną i wodę do ugotowania. Gdy kasza będzie miękka, odstawcie ją do ostygnięcia. Następnie podłużne placki posmarujcie pastą z awokado, posypujcie warzywnym farszem i zrolowane burrito możecie podawać z sosem jogurtowo – czosnkowym.

A na deser możecie przygotować mus makowy: wsypcie łyżkę lub dwie maku do szklanki wrzącej wody i odstawcie na prawie godzinę. Następnie blendujcie go razem z kilkoma łyżkami miodu, niewielka ilością białego sera (lub jogurtu naturalnego) i dodatkami wedle uznania (np. sokiem z cytryny, orzechami włoskimi lub innymi ulubionymi bakaliami). Możecie podawać go na świeżych owocach lub z cynamonową bułeczką i rodziną.

Czym zastąpić mięso?

Zastanawiasz się nad ograniczeniem spożycia mięsa lub jego całkowitym wyeliminowaniem z diety? Motywacje mogą być różne – od zainteresowania ochroną środowiska, przez współczucie dla...
mlecznibracia
4 min read

Zupa Hipokratesa

Hipokrates uważał, że ma ona wiele cennych składników odżywczych i enzymów, które są niezbędne do regeneracji naszego organizmu. Jest to bardzo ważny element diety,...
mlecznibracia
1 min read

Papryka peperoncino – właściwości 

Peperoncino to mała, kolorowa i niezwykle ostra papryczka. Na południu Włoch przez wieki używana była do konserwacji żywności. Jest nadal bardzo popularna we włoskiej...
mlecznibracia
56 sec read