Kotlety z kaszy jaglanej – przepis

57 sec read

kotlety z kaszy jaglanej

Wiele osób pragnie ograniczyć mięso w swojej diecie z różnych powodów. Nie zawsze jednak wiedzą, jak komponować zdrowe, pożywne i smaczne posiłki bez mięsa. Świetnym pomysłem na obiad są kotlety z kaszy jaglanej. Przepis na nie znajdziesz w naszym artykule!

Składniki

Lista składników na 5 sztuk kotletów z kaszy jaglanej:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • 2 plasterki żółtego sera (opcjonalnie).

Sprawdź też: Czym zastąpić mięso?

Przygotowanie 

  • Do garnka wsypujemy kaszę jaglaną, którą dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy ją mlekiem, przykrywamy i gotujemy przez kwadrans, nie podnosząc pokrywki.
  • 5 jajek gotujemy na twardo, jedno zostawiamy surowe. Jajka umieszczamy w garnku, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy. Po osiągnięciu wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy przez 8 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, rozbijamy i obieramy ze skorupek.
  • Kaszę i jajka umieszczamy w dużej misce, rozgniatamy widelcem. Dodajemy nieugotowane jajko, przyprawy, bułkę tartą, zioła oraz starty ser, jeśli go używamy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pięć kotletów.
  • Kotlety obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kiedy stanie się gorące, wkładamy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy przez około 3 minuty z każdej strony. Następnie, smażymy jeszcze minutę z obu stron.

Takie danie może być świetnym pomysłem na sycący obiad lub kolację bez mięsa.