Wiele osób pragnie ograniczyć mięso w swojej diecie z różnych powodów. Nie zawsze jednak wiedzą, jak komponować zdrowe, pożywne i smaczne posiłki bez mięsa. Świetnym pomysłem na obiad są kotlety z kaszy jaglanej. Przepis na nie znajdziesz w naszym artykule!
Składniki
Lista składników na 5 sztuk kotletów z kaszy jaglanej:
- 6 jajek,
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- bułka tarta do obtoczenia,
- masło klarowane do smażenia,
- sól i pieprz,
- 2 plasterki żółtego sera (opcjonalnie).
Sprawdź też: Czym zastąpić mięso?
Przygotowanie
- Do garnka wsypujemy kaszę jaglaną, którą dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy ją mlekiem, przykrywamy i gotujemy przez kwadrans, nie podnosząc pokrywki.
- 5 jajek gotujemy na twardo, jedno zostawiamy surowe. Jajka umieszczamy w garnku, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy. Po osiągnięciu wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy przez 8 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, rozbijamy i obieramy ze skorupek.
- Kaszę i jajka umieszczamy w dużej misce, rozgniatamy widelcem. Dodajemy nieugotowane jajko, przyprawy, bułkę tartą, zioła oraz starty ser, jeśli go używamy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pięć kotletów.
- Kotlety obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kiedy stanie się gorące, wkładamy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy przez około 3 minuty z każdej strony. Następnie, smażymy jeszcze minutę z obu stron.
Takie danie może być świetnym pomysłem na sycący obiad lub kolację bez mięsa.