Mleko ze słonecznika 

55 sec read

Mleko ze słonecznika jest doskonałą alternatywą dla krowiego. Wyróżnia się bogatą zawartością w składniki odżywcze jak magnez, wapń, witamina A i żelazo. Ponadto jest bardzo smaczne, mimo lekko wyczuwalnej goryczy. Mleko słonecznikowe stanowi świetną podstawę do przyrządzenia kaszy manny oraz jaglanki. Sprawdź, jakie produkty są niezbędne do przygotowania tego napoju.

Mleko ze słonecznika – składniki

Mleko ze słoneczniczka to ciekawa propozycja nie tylko dla wegan, ale także dla wszystkich, którzy szukają nowych doznań kulinarnych, w tym przepisów na samodzielne przyrządzenie półproduktów, których następnie można użyć do innych dań. Co będzie potrzebne do stworzenia mleka słonecznikowego?

  • gaza
  • 3 szklanki wody – ciepłej
  • 1 szklanka słonecznika – łuskanego

Mleko ze słonecznika – przygotowanie

Przygotowanie jest bardzo proste i wygląda następująco:

  1. Wypłukaj ziarna słonecznika w letniej wodzie. Powtórz tę czynność kilkakrotnie. Dzięki temu pozbędziesz się z nich wszelkich zanieczyszczeń.
  2. Tak przygotowane ziarna wsyp do wyższego naczynia, po czym zalej wodą, oczywiście ciepłą, a następnie odstaw je na całą noc.
  3. Zblenduj je wraz z wodą. Użyj do tego blendera kielichowego lub ręcznego.
  4. Przecedź płyn przez gazę. Pamiętaj, żeby bardzo dokładnie go odcisnąć. Mleko możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.
  5. Jeśli jego smak jest dla Ciebie zbyt wyrazisty, może dodać odrobiny letniej, przegotowanej wody.
  6. Gdy jesteś wielbicielem intensywnego aromatu – użyj tylko 2 szklanek wody do przygotowania, zamiast 3.