Papryka peperoncino – właściwości

56 sec read

papryczka peperoncino

Peperoncino to mała, kolorowa i niezwykle ostra papryczka. Na południu Włoch przez wieki używana była do konserwacji żywności. Jest nadal bardzo popularna we włoskiej kuchni. 

Papryka peperoncino – jak się z nią obchodzić?  

Papryczka peperoncino to niezwykle ostry rodzaj papryki. Warto poznać kilka wskazówek jak się  z nią obchodzić, aby nam nie zaszkodziła.

  • Aby pozbyć się ostrego smaku papryki z ust, należy przegryźć kawałek suchego chleba lub popić mlekiem.
  • Dania z papryką peperoncino zawsze popijamy winem, a nie wodą. 
  • Podczas obróbki papryczki, należy pozbyć się wszystkich pestek. To one podwajają ostrość papryki, który jest nie do zniesienia
  • Podczas krojenia papryki, ostry smak zostaje na palach. Przez nieuwagę możemy wetrzeć sobie ten smak w nosy,oczy. Aby temu zapobiec, należy najpierw posmarować ręce oliwą, odczekać chwilę i następnie spłukać wodą. 

Papryka peperoncino i jej właściwości

Papryka mimo swojego ostrego smaku, jest niezwykle urodzajna we właściwości.

  • bogata w witaminy A, B, C, E i PP. 
  • Bogata jest również w karoten i luteinę. 
  • Pomaga w leczeniu chrypki i bólu gardła. 
  • Uznawana jest za afrodyzjak.
  •  Poprawia kondycję włosów.
  •  Łagodzi nawet ból.  
  • Zapobiega miażdżycy tętnic i sprzyja trawieniu. 

Ciekawostki o papryce peperoncino

  • Pochodzi z Kalabrii
  • Latem w Kalabrii odbywa się festiwal Peperoncino Jazz Festival
  • W nadmorskiej częściej Kalabrii, przygotowuje się danie z papryki peperoncino i cedru. Jest to Zafara.