Peperoncino to mała, kolorowa i niezwykle ostra papryczka. Na południu Włoch przez wieki używana była do konserwacji żywności. Jest nadal bardzo popularna we włoskiej kuchni.
Papryka peperoncino – jak się z nią obchodzić?
Papryczka peperoncino to niezwykle ostry rodzaj papryki. Warto poznać kilka wskazówek jak się z nią obchodzić, aby nam nie zaszkodziła.
- Aby pozbyć się ostrego smaku papryki z ust, należy przegryźć kawałek suchego chleba lub popić mlekiem.
- Dania z papryką peperoncino zawsze popijamy winem, a nie wodą.
- Podczas obróbki papryczki, należy pozbyć się wszystkich pestek. To one podwajają ostrość papryki, który jest nie do zniesienia
- Podczas krojenia papryki, ostry smak zostaje na palach. Przez nieuwagę możemy wetrzeć sobie ten smak w nosy,oczy. Aby temu zapobiec, należy najpierw posmarować ręce oliwą, odczekać chwilę i następnie spłukać wodą.
Papryka peperoncino i jej właściwości
Papryka mimo swojego ostrego smaku, jest niezwykle urodzajna we właściwości.
- bogata w witaminy A, B, C, E i PP.
- Bogata jest również w karoten i luteinę.
- Pomaga w leczeniu chrypki i bólu gardła.
- Uznawana jest za afrodyzjak.
- Poprawia kondycję włosów.
- Łagodzi nawet ból.
- Zapobiega miażdżycy tętnic i sprzyja trawieniu.
Ciekawostki o papryce peperoncino
- Pochodzi z Kalabrii
- Latem w Kalabrii odbywa się festiwal Peperoncino Jazz Festival
- W nadmorskiej częściej Kalabrii, przygotowuje się danie z papryki peperoncino i cedru. Jest to Zafara.