Pudding z tapioki

42 sec read

pudding z tapioki

Szukasz pomysłu na pyszny deser, idealny od święta i bez okazji? Doskonale sprawdzi się tu pudding z tapioki. Wyśmienicie smakuje z plasterkami świeżych owoców w temperaturze pokojowej. Jeśli masz ochotę na prosty, acz bardzo smaczny deser, poznaj sekret idealnego namoczenia sprężystych perełek tapioki. Ciesz się lekkością smakowitego puddingu na bazie mleka.

Pudding z tapioki – składniki

Pyszny deser z tapioki nie jest trudny do zrobienia. Wystarczy przygotować kilka składników. Jakich:

  • 1 litr ulubionego mleka np. krowiego, kokosowego, sojowego czy migdałowego
  • esencja wanilii wedle uznania
  • 4 łyżki miodu, cukru, ksylitolu, syropu klonowego tudzież daktylowego lub nieco stweii, aby nadać smaku
  • 125 ml + 3 łyżki tapioki
  • owoce, które lubisz (możesz także dodać mus owocowy)

Pudding z tapioki – przygotowanie

Do garnka wlej mleko i dodaj tapiokę. Zamieszaj, przykryj i pozostaw na co najmniej 1-2 godziny, a nawet na 3.

Po tym czasie i odpowiednim namoczeniu dodaj wanilię oraz cukier. Doprowadź mieszankę do wrzenia, ciągle delikatnie mieszając. Gotuj przez dwie minuty. Następnie wyłącz gaz i daj tapioce odpocząć.

Ciepły pudding z tapioki przełóż do szklanek. Podawaj z musami bądź owocami w temperaturze pokojowej.