Tofu poddane procesowi smażenia stanowi atrakcyjny dodatek do sałatek, czy też wyśmienitą przekąskę. Cieszy się dużym uznaniem ze względu na swój smak, idealnie komponując się z warzywami lub różnego rodzaju sosami. Przepis na smażone tofu znajdziesz w naszym artykule!
Smażone tofu – składniki
Do przygotowania jednej porcji smażonego tofu potrzebujesz:
- 1 kostka tofu,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 50 g orzechów arachidowych,
- pęczek natki pietruszki,
- sól,
- papryka ostra,
- 2 ząbki czosnku,
- sos sojowy,
- kumin.
Tofu jest świetnym składnikiem, jeśli zastanawiasz się czym zastąpić mięso w swojej diecie. Sprawdź także inne przepisy z jego wykorzystaniem!
Przepis na smażone tofu
Pokrój tofu na grubsze kawałki. Do miski dodaj olej rzepakowy, zgnieciony czosnek, sól, ostrą paprykę, cukier i kumin. Następnie zanurz tofu w tej marynacie i pozostaw na 30 minut.
Gdy minie ten czas, na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie smaż tofu do uzyskania złotego koloru. Dodaj sos sojowy i jeszcze chwilę smaż. Pietruszkę drobno posiekaj. Orzechy ziemne upraż na patelni bez dodatku oleju. Podawaj smażone tofu posypane drobno posiekaną pietruszką i prażonymi orzechami.Jeśli masz ochotę na inne bezmięsne dania, wypróbuj też przepis na kotlety z kaszy jaglanej, które zadowolą podniebienie wszystkich domowników! Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych propozycji na kolację bez mięsa!