Smażone tofu – przepis

50 sec read

smażone tofu

Tofu poddane procesowi smażenia stanowi atrakcyjny dodatek do sałatek, czy też wyśmienitą przekąskę. Cieszy się dużym uznaniem ze względu na swój smak, idealnie komponując się z warzywami lub różnego rodzaju sosami. Przepis na smażone tofu znajdziesz w naszym artykule!

Smażone tofu – składniki

Do przygotowania jednej porcji smażonego tofu potrzebujesz:

  • 1 kostka tofu,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 50 g orzechów arachidowych,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • papryka ostra,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sos sojowy,
  • kumin.

Tofu jest świetnym składnikiem, jeśli zastanawiasz się czym zastąpić mięso w swojej diecie. Sprawdź także inne przepisy z jego wykorzystaniem!

Przepis na smażone tofu

Pokrój tofu na grubsze kawałki. Do miski dodaj olej rzepakowy, zgnieciony czosnek, sól, ostrą paprykę, cukier i kumin. Następnie zanurz tofu w tej marynacie i pozostaw na 30 minut.

Gdy minie ten czas, na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie smaż tofu do uzyskania złotego koloru. Dodaj sos sojowy i jeszcze chwilę smaż. Pietruszkę drobno posiekaj. Orzechy ziemne upraż na patelni bez dodatku oleju. Podawaj smażone tofu posypane drobno posiekaną pietruszką i prażonymi orzechami.Jeśli masz ochotę na inne bezmięsne dania, wypróbuj też przepis na kotlety z kaszy jaglanej, które zadowolą podniebienie wszystkich domowników! Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych propozycji na kolację bez mięsa!