Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi

1 min czytania

spaghetti z pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi jest świetnym pomysłem na ekspresowy posiłek. Dodatkowo jest prosty w przygotowaniu oraz zachwyca doskonałym smakiem. Delikatny sos bazuje głównie na świeżych pomidorkach z dodatkiem przypraw. Dodanie świeżej bazylii czyni to danie jeszcze pyszniejszym. Możesz go także zaserwować z odrobiną sera. Poznaj przepis na ten fantastyczny obiad dla całej rodziny.

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi – składniki 

Do przygotowania tego danie niezbędne będzie:

  • 250 g pomidorków koktajlowych – możesz użyć wyłącznie czerwonych lub czerwonych i żółtych
  • cebula dymka – 1 sztuka
  • 300 g makaronu spaghetti (pszennego bądź bez glutenu)
  • ostra papryka (cała)
  • 1 cytryna – z połówki należy wycisnąć sok oraz zetrzeć skórkę z całej cytryny
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)
  • 1-2 łyżeczki kaparów
  • starty ser żółty do posypania (z ulubionego mleka np. krowiego czy roślinnego)
  • kilka listków bazylii (wedle uznania)

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi – przygotowanie

Jak wcześniej zostało wspomniane, przepis na to danie jest niezwykle prosty. Należy:

  1. Zagotować wodę w dużym garnku. Lekko posolić, a następnie dodać makaron. Ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
  2. Umyć pomidorki oraz pokroić na mniejsze kawałki. Obrać cebulę, po czym pokryć na cienkie plasterki. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok z jednej połówki.
  3. W większej misce wymieszać: pomidorki, cebulkę, skórkę oraz sok z cytryny, pokrojoną w drobną kostkę paprykę ostrą, kapary, liście bazyli, sól, pieprz oraz oliwę. Odstawić wszystko na ok. 3 min.
  4. Makaron odcedzić, lekko polać wodą. Wymieszać go z zawartością miski, a następnie nałożyć na talerze. Podawać od razu po nałożeniu, posypać odrobiną sera do smaku.

Pestko ostre

mlecznibracia
30 sec read

Melko kokosowe

mlecznibracia
38 sec read

Runo

mlecznibracia
19 sec read