Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi jest świetnym pomysłem na ekspresowy posiłek. Dodatkowo jest prosty w przygotowaniu oraz zachwyca doskonałym smakiem. Delikatny sos bazuje głównie na świeżych pomidorkach z dodatkiem przypraw. Dodanie świeżej bazylii czyni to danie jeszcze pyszniejszym. Możesz go także zaserwować z odrobiną sera. Poznaj przepis na ten fantastyczny obiad dla całej rodziny.
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi – składniki
Do przygotowania tego danie niezbędne będzie:
- 250 g pomidorków koktajlowych – możesz użyć wyłącznie czerwonych lub czerwonych i żółtych
- cebula dymka – 1 sztuka
- 300 g makaronu spaghetti (pszennego bądź bez glutenu)
- ostra papryka (cała)
- 1 cytryna – z połówki należy wycisnąć sok oraz zetrzeć skórkę z całej cytryny
- 2 łyżki stołowe oliwy
- sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- 1-2 łyżeczki kaparów
- starty ser żółty do posypania (z ulubionego mleka np. krowiego czy roślinnego)
- kilka listków bazylii (wedle uznania)
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi – przygotowanie
Jak wcześniej zostało wspomniane, przepis na to danie jest niezwykle prosty. Należy:
- Zagotować wodę w dużym garnku. Lekko posolić, a następnie dodać makaron. Ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
- Umyć pomidorki oraz pokroić na mniejsze kawałki. Obrać cebulę, po czym pokryć na cienkie plasterki. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok z jednej połówki.
- W większej misce wymieszać: pomidorki, cebulkę, skórkę oraz sok z cytryny, pokrojoną w drobną kostkę paprykę ostrą, kapary, liście bazyli, sól, pieprz oraz oliwę. Odstawić wszystko na ok. 3 min.
- Makaron odcedzić, lekko polać wodą. Wymieszać go z zawartością miski, a następnie nałożyć na talerze. Podawać od razu po nałożeniu, posypać odrobiną sera do smaku.