Spaghetti z soczewicy

1 min czytania

Spaghetti z soczewicy - przepis

Spaghetti z soczewicy jest doskonałą propozycją na obiad dla wszystkich, którzy ograniczają lub eliminują w swojej diecie spożycie mięsa. Jest niezwykle proste, a zarazem szybkie w przygotowaniu. Dodatki w postaci pomidorów, w tym także suszonych, czynią danie jednym z najsmaczniejszych pośród wegańskich posiłków. Dowiedz się, czego potrzebujesz do zrobienia fenomenalnego spaghetti z soczewicy. Przeczytaj także, jak je przygotować.

Spaghetti z soczewicy – składniki 

Czego będziesz potrzebować do zrobienia spaghetti z soczewicy?

  • pół szklanki soczewicy + 1 szklankę wody
  • pomidory bez skóry – 4 sztuki, (możesz też zamiennie użyć kartonu krojonych pomidorów – ok. 400 g)
  • suszone pomidory – 3 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula – 1 sztuka
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • sól, pieprz – odrobina do smaku
  • słodka papryka – pół łyżeczki
  • bazylia – pół łyżeczki
  • oregano – 1 łyżeczka
  • ulubiony makaron np. spaghetti/ świderki

Spaghetti z soczewicy – przygotowanie

Jak przyrządzić spaghetti z soczewicy krok po kroku?

  1. Makaron ugotuj al’ dente.
  2. Do wysokiego garnka wlej 1 szklankę wody. Zagotuj. Soczewicę opłukaj i wrzuć do wrzątku. Gotuj 10-15 min pod przykryciem, aż soczewica wchłonie całą wodę.
  3. Obierz cebulę, po czym pokrój ją w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  4. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju rzepakowego i zeszklij cebulę, po czym dodaj do niej czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  5. Posiekaj bardzo drobno suszone pomidory.
  6. Do garnka, w którym znajduje się ugotowana soczewica, dodaj cebulę oraz czosnek, świeże pomidory bez skóry (lub krojone z kartonika), paprykę słodką, oregano, bazylię oraz sól i pieprz. Całość zblenduj.
  7. Postaw garnek na palnik, dodaj wcześniej posiekane pomidory suszone. Gotuj sos bez przykrycia na ogniu średniej mocy przez ok. kwadrans.
  8. Ugotowany makaron polej gotowym sosem. Jeśli chcesz, możesz posypać danie ulubionym serem.