Tapioka – jak gotować?

2 min czytania

Jak gotować tapiokę?

Proponujemy wyprawę w kierunku Ameryki Południowej oraz Środkowej. Jednym z najpopularniejszych składników jest tam maniok, mający wszechstronne zastosowanie kulinarne. Warto w tym miejscu wspomnieć o tapioce, przygotowywanej z egzotycznych bulw. Jak wygląda, jakie potrawy najlepiej się z nią komponują i jak można ją ugotować? Ile czasu zajmie jej przygotowanie? Poznaj wszystkie tajemnice tapioki.

Czym jest tapioka?

Zanim dowiedz się jak zrobić tapiokę, warto zapoznać się z nią bliżej. Ciekawostek kulinarnych nigdy nie jest za dużo, dlatego powinniśmy wiedzieć, co trafia na nasze talerze.

Tapiokę pozyskuje się z manioku. Proces ten polega głównie na mieleniu bulw manioku, dzięki czemu uzyskuje się tapiokę w postaci drobnego proszku bądź specyficznych kulek. Tapioka charakteryzuje się neutralnym smak, przez co nie wpływa na aromat potrawy, do której ją dodamy. Jest to również produkt bezglutenowy i niskokaloryczny. 

Właściwe przygotowanie tapioki

Choć nie jest to konieczne, tapiokę można namoczyć w wodzie przez kilka godzin, a nawet zostawić tak na noc. Pół szklanki małych perełek tapioki należy zalać 2 filiżankami wody.

Następnie tapiokę należy ugotować w wodzie lub mleku. Przygotuj ponownie 2 filiżanki płynu.

Doprowadź wodę lub mleko do wrzenia i dopiero wtedy dodaj tapiokę. Zmniejsz płomień do najmniejszego ustawienia.

Wiele osób zadaje sobie teraz pytanie: jak długo trzeba ją gotować? Zajmie to około 20 minut, podczas których należy często mieszać zawartość garnka.

Po czym poznać, że tapioka jest gotowa? Widać to po tym, że zgęstniała, a jej kuleczki zrobiły się przezroczyste.

Co można przyrządzić z tapioki?

Dzięki neutralnemu smakowi tapioka znajduje zastosowanie przy zagęszczaniu dań jednogarnkowych. Zbyt rzadka zupa, sos, gulasz lub inne danie? Już wiesz jak rozwiązać ten problem i jest to sposób prosto z Ameryki Południowej! Tapioka to także podstawa bubble tea – herbaty z bąbelkami, która wygląda znacznie bardziej intrygująco niż klasyczna czarna z cytryną.

Perełki tapioki są składnikiem puddingów, kisieli, budyniów. Stanowią doskonały dodatek do świeżej zielonej sałatki – warto więc wiedzieć, jak zrobić perły z tapioki, aby nadać tradycyjnemu posiłkowi nowy wymiar.

Zastosowanie tapioki w daniach na co dzień 

Nie musisz wertować grubych książek kucharskich, aby znaleźć pomysły na to, jak dodać tapiokę do swoich potraw. Z jej pomocą można odświeżyć znajome dania, które znasz na pamięć. Na przykład dodając do ekspresowej zupy grzybowej z łazankami, doskonale zastąpisz nią makaron. 

Jeśli znasz już podstawy gotowania tapioki, możesz dodać ją np.do zupy z jajkami, która składa się z wielu smacznych składników, bez obaw, że zmieni ich smak.

Tapioka świetnie komponuje się z kuskusem, dynią, ciecierzycą, tworząc z nimi kolorowe danie warzywne, idealne dla wegetarian. 

Sałatkę kuskus możesz także podać z soczystym kurczakiem i papryką, ale nie informuj od razu gości, że dodałaś tapiokę. Niech spróbują zgadnąć, czym jest tajemniczy składnik. 

A czy próbowałeś już puddingu chia? Baw się tapioką i różnymi dodatkami do niej. Twórz nowe desery, które skradną serca wielbicieli słodkości. Czas spędzony w kuchni z tapioką na pewno nie pójdzie na marne.

Co to jest tapioka? 

mlecznibracia
1 min czytania

Mango lassi

mlecznibracia
31 sec read