Zupa gyrosowa – przepis

1 min czytania

zupa gyros

Zupa gyros to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zawiera wszystkie składniki, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Kurczak jest delikatny i aromatyczny, a papryka dodaje jej subtelnego słodkiego smaku. Czosnek nadaje potrawie ciepła intensywności, a chili odrobinę ostrości. Połączenie tych smaków tworzy wyjątkowo aromatyczną i sycącą zupę, która idealnie sprawdzi się jako rozgrzewająca przekąska na zimowe dni. Spróbuj tego pysznego połączenia smaków już dziś! Z pewnością Ci się spodoba. Smacznego!

Składniki:

  • 650 gramów fileta z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa do gyrosa
  • 1  łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • suszony tymianek do smaku
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 100 gramów serka topionego
  • 200 gramów śmietany 30%
  • 100 gramów śmietany 18%
  • 300 mililitrów sosu słodko-ostrego
  • 600 mililitrów wody
  • 1 sztuka zupy cebulowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 sztuka papryki czerwonej
  • 1 sztuka papryki zielonej
  • 1 sztuka papryki żółtej

Sposób przygotowania

  1. Do miski przeciśnij czosnek  przez praskę, dodaj olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę oraz fileta pokrojonego w grubą kostkę. Całość dokładnie wymieszać. Odstaw na około godzinę.
  2. Po upływie godziny usmaż zamarynowanego kurczaka na oliwie i wystudź. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.  Ponownie odstaw do lodówki na około 60 minut.
  3. W międzyczasie pokrój cebulę w grubszą kostkę i zeszklij ją w garnku. Dodaj pokrojone papryki w cienkie paski o długości około 2 cm.
  4. Całość chwilę smaż, wlej wodę, sos chili słodko-pikantny i doprowadź do wrzenia. Następnie wsyp zupę cebulową i  dodaj ser topiony pokrojony w kostkę. Mieszaj do momentu aż ser się rozpuści. Gotuj około 15 minut. Na końcu dodaj kurczaka w śmietanie i chwilę gotuj. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Spróbuj także: Sałatka gyros bez mięsa

Pestko ostre

mlecznibracia
30 sec read

Melko kokosowe

mlecznibracia
38 sec read

Runo

mlecznibracia
19 sec read