Zupa gyros to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zawiera wszystkie składniki, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Kurczak jest delikatny i aromatyczny, a papryka dodaje jej subtelnego słodkiego smaku. Czosnek nadaje potrawie ciepła intensywności, a chili odrobinę ostrości. Połączenie tych smaków tworzy wyjątkowo aromatyczną i sycącą zupę, która idealnie sprawdzi się jako rozgrzewająca przekąska na zimowe dni. Spróbuj tego pysznego połączenia smaków już dziś! Z pewnością Ci się spodoba. Smacznego!
Składniki:
- 650 gramów fileta z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- przyprawa do gyrosa
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- suszony tymianek do smaku
- 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 100 gramów serka topionego
- 200 gramów śmietany 30%
- 100 gramów śmietany 18%
- 300 mililitrów sosu słodko-ostrego
- 600 mililitrów wody
- 1 sztuka zupy cebulowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka papryki czerwonej
- 1 sztuka papryki zielonej
- 1 sztuka papryki żółtej
Sposób przygotowania
- Do miski przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę oraz fileta pokrojonego w grubą kostkę. Całość dokładnie wymieszać. Odstaw na około godzinę.
- Po upływie godziny usmaż zamarynowanego kurczaka na oliwie i wystudź. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Ponownie odstaw do lodówki na około 60 minut.
- W międzyczasie pokrój cebulę w grubszą kostkę i zeszklij ją w garnku. Dodaj pokrojone papryki w cienkie paski o długości około 2 cm.
- Całość chwilę smaż, wlej wodę, sos chili słodko-pikantny i doprowadź do wrzenia. Następnie wsyp zupę cebulową i dodaj ser topiony pokrojony w kostkę. Mieszaj do momentu aż ser się rozpuści. Gotuj około 15 minut. Na końcu dodaj kurczaka w śmietanie i chwilę gotuj. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Spróbuj także: Sałatka gyros bez mięsa