Zupa krem z pietruszki

51 sec read

Korzeń pietruszki jest mało docenianym warzywem w polskiej kuchni, choć wyróżnia się ciekawym, słodkim smakiem. Można z niego stworzyć wiele pysznych dań jak pieczone frytki, puree, sałatki, pasty na pieczywo oraz doskonałą zupę krem. Ta ostatnia propozycja jest niezwykle sycąca, gęsta, o delikatnej konsystencji i przepysznym aromacie, a przy tym prosta w wykonaniu. Dowiedz się, jak stworzyć tę elegancką zupę na miarę każdego rodzinnego przyjęcia.

Zupa krem z pietruszki – składniki

Co będzie niezbędne do przyrządzenia tego fenomenalnego kremu warzywnego?

  • ok. 450 g korzenia pietruszki
  • 3 średnie cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki stołowe masła

Dodatkowo do podania:

  • natka pietruszki
  • nieco groszku ptysiowego

Zupa krem z pietruszki – przygotowanie

Jak zrobić przepyszną zupę krem z pietruszki?

  1. Cebulę obrać, po czym drobno posiekać. Roztopić masło, dodać cebulę i dusić do momentu, aż będzie szklista oraz miękka. Pamiętaj, żeby jej nie przypalić, gdyż zupa stanie się gorzka.
  2. Obierz ziemniaki i pietruszkę. Pokrój je w kostkę, a następnie dodaj do cebuli. Całość zalej ok. 1,5 l wody, tak, aby przykryła warzywa i znajdowała się ok. 2 cm nad nimi.
  3. Dodaj przyprawy. Gotuj wszystko przez ok. pół godziny.
  4. Wyjmij liść laurowy oraz ziele angielskie. Zmiksuj zawartość garnka na krem. Dopraw wedle uznania.
  5. Nalej zupę na talerze i ozdób posiekaną natką pietruszki oraz groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Co to jest tapioka? 

mlecznibracia
1 min czytania

Mango lassi

mlecznibracia
31 sec read