Pudding z tapioki to jeden z najsmaczniejszych deserów, na każdą porę roku. Ogromną zaletą jest jego niesamowita lekkość. Co więcej – mogą go przygotować także osoby dbające o sylwetkę. Wystarczy, zamiast cukru dodać odrobinę ksylitolu. Świeże owoce jak m.in. mango w połączeniu z perełkami tapioki zanurzonej w mleku kokosowym sprawią, że całość smakuje naprawdę obłędnie. Poznaj dokładny przepis.
Pudding z tapioki – składniki na 4 porcje
Czego potrzebujesz do przyrządzenia tego fenomenalnego deseru?
- ¼ szklanki tapioki, najlepiej drobnej o wielkości kaszy
- 1 spore mango
- owoce jagodowe np. jagody, maliny, czarne porzeczki (mrożone lub świeże)
- 0,5 l mleczka kokosowego
- 2 łyżki stołowe cukru bądź 3 ksylitolu
- 2 łyżki stołowe syropu klonowego
- ½ łyżeczki świeżego imbiru bądź ⅓ łyżeczki imbiru w proszku
- 4 nasiona kardamonu
- listki mięty do dekoracji
Pudding z tapioki – przygotowanie
Jak wygląda dokładnie przygotowanie puddingu z tapioki z dodatkiem owoców? Należy:
- W większym garnku zagotować mleko kokosowe. Później wsypać tapiokę oraz dodać cukier lub ksylitol. Mieszać co chwilę. Całość gotować bez pokrywki przez mniej więcej 20 min, do momentu aż tapioka zrobi się przezroczysta/szklista.
- W międzyczasie należy przygotować i dodać kardamon. Jego nasiona najpierw rozłup, wybierz ziarenka i rozgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku, jeśli go posiadasz. Dodaj do tapioki. Następnie przelej do niewielkich szklanek. Wiedz, że pudding zgęstnieje w trakcie studzenia.
- Mango obierz i pokrój w małą kostkę. Podziel całość na 2 części. Połowę wrzuć do rondelka, dodaj imbir oraz syrop klonowy, po czym gotuj do miękkości przez 10 min. Rozdrobnij blenderem.
- Dodaj teraz do garnka świeże mango. Gotuj przez 2 min. Zdejmij z ognia i ułóż na deserze.
- Jeżeli masz owoce jagodowe – udekoruj nimi deser. Dodaj miętę. Możesz podać od razu lub odstawić na kilka godzin, a nawet na całą noc w chłodniejsze miejsce np. do lodówki.