Wegańskie spaghetti

1 min czytania

wegańskie spaghetti

Wegańskie spaghetti jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej wersji z mięsem. Przyrządza się je z dodatkiem warzyw. Efekt końcowy jest zawsze fenomenalny. Czego potrzebujesz do przyrządzenia bezmięsnej wersji spaghetti? Jak je przygotować? Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne wskazówki, jak stworzyć pyszny obiad, którego intensywny smak zaskoczy wielu.

Wegańskie spaghetti bolognese składniki 

Wegańskie spaghetti bazuje na warzywach i dodatku tofu oraz odrobiny wina, które świetnie wzmacnia aromat potrawy. Czego potrzebujesz do przyrządzenia tego głębokiego w smaku, sycącego i wyjątkowego dania? 

Aby przygotować 3 porcje niezbędne będzie:

  • 200 g ulubionego makaronu (np. spaghetti)

Tofu:

  • 1 porcja tofu – 180 g 
  • odrobina soli
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • nieco natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego

Sos:

  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 1 nie za duża marchewka
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 10 małych pomidorków koktajlowych
  • łodyga selera naciowego
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli, pieprzu oraz chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy

Wegańskie spaghetti bolognese – przygotowanie

Posiekaj czosnek, zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę, pokrój w kostkę selera oraz cebulę. Na patelni (lub w rondelku) rozgrzej 2 łyżki oliwy, następnie dorzuć warzywa i smaż przez 6 minut. Po upływie tego czas dodaj pomidorki, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy przyprawy, a także wino. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut.

Teraz zgnieć tofu na małe kawałki rękami lub przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj tofu oraz niezbędne przyprawy. Smaż przez 8 minut, co jakiś czas mieszając. Tofu musi być ładnie zrumienione. Po usmażeniu natychmiast dodaj je do sosu. Pozwól, aby wszystko razem się gotowało.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Podawaj go z sosem. Całość możesz posypać natką pietruszki.

Pestko ostre

mlecznibracia
30 sec read

Melko kokosowe

mlecznibracia
38 sec read

Runo

mlecznibracia
19 sec read