Burger buraczany

1 min czytania

burger buraczany

Nie jesteś wielbicielem mięsa bądź spożywasz je bardzo sporadyczne? Miewasz ochotę na burgera? Dowiedz się, jak przygotować wegański odpowiednik na naprawdę wysokim poziomie smakowym. Idealnie wysmażonego, pysznego, ze świeżych warzyw i z ciekawymi dodatkami. Dowiedz się, jak go przygotować.

Burger buraczany – składniki 

Buraczany burger może okazać się nie lada sztuką do przyrządzenia, ale w rzeczywistości nie jest to aż tak trudne zadanie. Za to w smaku – lepszy niż mięsny. Jakie produkty będą niezbędne?

  • 2 szklanki startych buraków
  • 1 szklanka jaglanej kaszy
  • ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 szklanki ziarenek słonecznika
  • 3 łyżki ziaren jasnego sezamu
  • 2 łyżki pietruszki (posiekanej)
  • ½ małej łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać mniej np. 1/4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka świeżego lub mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry (mielonej)
  • sól i pieprz czarny (świeżo zmielony)
  • 2 łyżki sosu sojowego (ciemnego)

Burger buraczany – przygotowanie

Jak przyrządzić pysznego burgera buraczanego?

  1. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglaną najpierw starannie wypłucz pod strumieniem bieżącej wody. Dzięki temu pozbędziesz się saponin (jeśli tego nie zrobisz, kasza będzie niestety gorzka). Następnie dodaj ją do lekko osolonego wrzątku (użyj 2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zdejmij z ognia i odstaw na bok do ostudzenia.
  2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Posiekaj bardzo drobno czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. Czosnek zetrzyj na tarce bądź naprawdę drobno go posiekaj. Ziarna słonecznika upraż lekko na suchej patelni.
  4. Wszystkie składniki (w tym przyprawy i sos sojowy) dodaj do większej miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Możesz użyć rękawic, by nie zabarwić rąk burakiem.
  5. Teraz czas na formowanie burgerów. Po nadaniu im właściwego kształtu układaj na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp odrobiną sezamu jeśli lubisz.
  6. Piecz burgery przez 30-40 min (bez termoobiegu, nastaw grzanie góra-dół). Po tym czasie przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 min. Możesz piec przez ok. 5 min włączając funkcję grill.
  7. Gotowe burgery podawaj z lekko podpieczonymi bułkami. Dodaj ulubione warzywa i sosy. Smacznego!

Co to jest tapioka? 

mlecznibracia
1 min czytania

Mango lassi

mlecznibracia
31 sec read