Wegańskie naleśniki są łatwiejsze do zrobienia niż zwykłe. Ponadto wymagają mniejszej ilości składników. Dzięki temu doskonale sprawdzą się w sytuacjach awaryjnych, kiedy skończyły się jajka, a mamy ochotę na naleśniki. Przy tym nie rozpadają się, są elastyczne i smakują niemal identycznie jak tradycyjne. Są po prostu świetne. Mogą je robić i jeść weganie, a także osoby unikające jajek. Dowiedz się, jak możesz je przyrządzić.
Wege naleśniki – składniki na dużych 5 porcji
Do wege naleśników niezbędne będzie:
- 125 ml mleka (migdałowego bądź sojowego)
- 150 ml wody gazowanej (mineralnej)
- 4 łyżki stołowe oleju
- 1 szklanka mąki, najlepiej w typie 550
- odrobina soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo do podania:
- owoce sezonowe
- domowa lub wegańska nutella
Wege naleśniki – przygotowanie
Do miski wsyp uprzednio przesianą mąkę, dodaj sól oraz proszek do pieczenia. Wlej mleko migdałowe/sojowe, wodę gazowaną i olej. Całość wymieszaj za pomocą trzepaczki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ma być rzadkie, dzięki czemu łatwo rozprowadzisz je na patelni. Jeśli jest zbyt gęste – dodaj mleka bądź wody.
Patelnię rozgrzej, po czym wlej na nią ciasto i rozprowadzać równomiernie po całej powierzchni. Po chwili przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze moment.
Wege naleśniki – podanie
Latem wege naleśniki smakują doskonale na zimno. Wystarczy przełożyć je wegańską nutella bazującą na daktylach. Dodaj także ulubione sezonowe owoce.
Wege naleśniki są świetnym pomysłem na śniadanie/kolację. Możesz je pokroić na małe kawałki i zapakować do pudełek, które zabierzesz wygodnie do pracy czy w podróż.