Spaghetti z soczewicy jest doskonałą propozycją na obiad dla wszystkich, którzy ograniczają lub eliminują w swojej diecie spożycie mięsa. Jest niezwykle proste, a zarazem szybkie w przygotowaniu. Dodatki w postaci pomidorów, w tym także suszonych, czynią danie jednym z najsmaczniejszych pośród wegańskich posiłków. Dowiedz się, czego potrzebujesz do zrobienia fenomenalnego spaghetti z soczewicy. Przeczytaj także, jak je przygotować.
Spaghetti z soczewicy – składniki
Czego będziesz potrzebować do zrobienia spaghetti z soczewicy?
- pół szklanki soczewicy + 1 szklankę wody
- pomidory bez skóry – 4 sztuki, (możesz też zamiennie użyć kartonu krojonych pomidorów – ok. 400 g)
- suszone pomidory – 3 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- cebula – 1 sztuka
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- sól, pieprz – odrobina do smaku
- słodka papryka – pół łyżeczki
- bazylia – pół łyżeczki
- oregano – 1 łyżeczka
- ulubiony makaron np. spaghetti/ świderki
Spaghetti z soczewicy – przygotowanie
Jak przyrządzić spaghetti z soczewicy krok po kroku?
- Makaron ugotuj al’ dente.
- Do wysokiego garnka wlej 1 szklankę wody. Zagotuj. Soczewicę opłukaj i wrzuć do wrzątku. Gotuj 10-15 min pod przykryciem, aż soczewica wchłonie całą wodę.
- Obierz cebulę, po czym pokrój ją w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju rzepakowego i zeszklij cebulę, po czym dodaj do niej czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Posiekaj bardzo drobno suszone pomidory.
- Do garnka, w którym znajduje się ugotowana soczewica, dodaj cebulę oraz czosnek, świeże pomidory bez skóry (lub krojone z kartonika), paprykę słodką, oregano, bazylię oraz sól i pieprz. Całość zblenduj.
- Postaw garnek na palnik, dodaj wcześniej posiekane pomidory suszone. Gotuj sos bez przykrycia na ogniu średniej mocy przez ok. kwadrans.
- Ugotowany makaron polej gotowym sosem. Jeśli chcesz, możesz posypać danie ulubionym serem.