Naleśniki z mleczkiem kokosowym

42 sec read

pancake z mlekiem kokosowym

Naleśniki z mlekiem kokosowym to pyszna i zdrowa alternatywa dla klasycznych wersji. Można je przygotować na wiele sposobów – jeden z najciekawszym znajdziesz poniżej. Głównym składnikiem jest oczywiście mleczko kokosowe. Naleśniki z nim będą smakować zupełnie inaczej niż te tradycyjne, ale ciasto będzie miało idealną konsystencję. Wszystko dlatego, że jest ono znacznie gęstsze i tłustsze od krowiego. Dowiedz się, jak przygotować ten przepyszny deser.

Naleśniki z mlekiem kokosowym – składniki

Do ich przygotowania niezbędne są:

  • 2 jaja
  • puszka mleczka kokosowego o pojemności 400 ml
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 100 g mąki ryżowej
  • szczypta soli kuchennej

Jak przygotować naleśniki z mleczkiem kokosowym?

Wlej mleczko kokosowe do garnka. Następnie podgrzewaj je aż do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z ognia. Dodaj jaja, cukier, mąkę ryżową oraz sól. Wszystko dokładnie zmiksuj, do momentu, gdy powstanie gładka konsystencja. Zostaw pod przykryciem na co najmniej 30 min. Po tym – smaż naleśniki po 3-4 min z każdej ze stron, do otrzymania złotego koloru. Z powyższych składników otrzymasz 6 dużych bądź 8 mniejszych porcji naleśnikowych.