Naleśniki z mlekiem kokosowym to pyszna i zdrowa alternatywa dla klasycznych wersji. Można je przygotować na wiele sposobów – jeden z najciekawszym znajdziesz poniżej. Głównym składnikiem jest oczywiście mleczko kokosowe. Naleśniki z nim będą smakować zupełnie inaczej niż te tradycyjne, ale ciasto będzie miało idealną konsystencję. Wszystko dlatego, że jest ono znacznie gęstsze i tłustsze od krowiego. Dowiedz się, jak przygotować ten przepyszny deser.
Naleśniki z mlekiem kokosowym – składniki
Do ich przygotowania niezbędne są:
- 2 jaja
- puszka mleczka kokosowego o pojemności 400 ml
- 3 pełne łyżki cukru
- 100 g mąki ryżowej
- szczypta soli kuchennej
Jak przygotować naleśniki z mleczkiem kokosowym?
Wlej mleczko kokosowe do garnka. Następnie podgrzewaj je aż do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z ognia. Dodaj jaja, cukier, mąkę ryżową oraz sól. Wszystko dokładnie zmiksuj, do momentu, gdy powstanie gładka konsystencja. Zostaw pod przykryciem na co najmniej 30 min. Po tym – smaż naleśniki po 3-4 min z każdej ze stron, do otrzymania złotego koloru. Z powyższych składników otrzymasz 6 dużych bądź 8 mniejszych porcji naleśnikowych.