Wiele osób z pewnością widziało tapiokę w niejednym daniu. Pochodzi ona z Ameryki Południowej i jest spotykana w postaci mąki, płatków lub perłowych kulek. Uzyskuje się ją z warzywa korzeniowego, które jest popularne w całej Ameryce Łacińskiej i Azji, a konkretnie manioku. Sprawdź, co to jest tapioka i jakie ma właściwości.
Czym jest tapioka?
Tapioka, pozyskiwana z manioku, to po prostu kasza. Aby ją uzyskać, mieli się korzeń manioku, który jest zbierany w regionach tropikalnych. Ten jadalny korzeń może dorastać nawet do trzech metrów wysokości. Najpopularniejsze miejsca jego uprawy to Peru, Boliwia, Brazylia i Nigeria. Podobnie jak w przypadku naszego najpopularniejszego warzywa w Polsce – ziemniaka, w tamtych krajach to właśnie maniok wiedzie prym. Do produkcji tapioki wykorzystuje się największe egzemplarze. W Polsce nie przyzwyczailiśmy się jeszcze do tapioki. Jest ona jednak coraz bardziej dostępna i warto poznać jej właściwości.
Tapioka w kuchni
Tapioka ma duży potencjał kulinarnego wykorzystania, dzięki czemu jej popularność stale rośnie. Jej dużą zaletą jest neutralny smak, co sprawia, że łatwo chłonie inne aromaty i świetnie sprawdza się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. Płatki lub kulki tapioki pęcznieją podczas gotowania, a pod koniec procesu stają się przezroczyste. Z tego powodu jest świetnym zagęszczaczem do zup.
Tapioka jest idealna również w wszelkich daniach mącznych oraz słodkich potrawach takich jak:
- racuchy,
- galaretki,
- naleśniki,
- budynie,
- musy,
- suflety.
Najpopularniejszym smakołykiem, który nie mógłby istnieć bez tapioki jest bubble tea. To wyjątkowy rodzaj herbaty z dodatkiem smaków owocowych lub mleka oraz perełek tapioki. Można ją namoczyć w soku owocowym lub cytrusowym, aby stanowiła świetny dodatek także do innych napojów i drinków. Tapioka może również zastąpić makaron.
Właściwości tapioki
Do najważniejszych zalet tapioki należy fakt, że pomaga ona utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, a ponadto jest lekkostrawna. Wszystko dzięki temu, że węglowodany zawarte w mące z manioku są bardzo dobrze przyswajane przez ludzki organizm. Należy pamiętać, że tapioka ma wysoki indeks glikemiczny w stosunku do skrobi z ziemniaków czy zbóż, dlatego diabetycy nie powinni spożywać jej regularnie.
Warto wiedzieć, jakie wartości odżywcze ma tapioka. Występuje w niej witamina A (w tapioce z manioku żółtego) oraz B6, kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone. Ponadto jest ona bogactwem minerałów takich jak:
- magnez,
- cynk,
- żelazo,
- sód,
- potas,
- wapń,
- fosfor.
Tapioka to też źródło tzw. skrobi opornej. Jest to węglowodan, który jest pożywką dla dobroczynnych bakterii w układzie pokarmowym. Bakterie jelitowe tworzą z niej krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Te z kolei stanowią źródło energii dla komórek jelita grubego. Ma ona szereg właściwości prozdrowotnych.