Masz ochotę na proste, pyszne i sycące danie? Wypróbuj naleśniki gyros z soczystym kurczakiem i warzywami! Przeczytaj nasz artykuł i poznaj przepis na ten wyśmienity obiad lub kolację.
Składniki
Do przyrządzenia ciasta na naleśniki potrzebujesz:
- 1 jajko,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklankę mleka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- szczyptę soli.
Składniki na farsz to:
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 czerwona papryka,
- filet z kurczaka,
- ¾ główki kapusty pekińskiej,
- 3 łyżki pikantnego ketchupu,
- 3 łyżki majonezu,
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- olej do smażenia,
- 2 łyżki przyprawy gyros,
- sól.
Do przygotowania sosu potrzebne będą:
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
Opcjonalnie możesz też wykorzystać:
- 2 ogórki konserwowe,
- 20 dag sera żółtego,
- ½ papryki czerwonej.
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, sól, wodę i mieszając stopniowo dolewaj mleko. Po przygotowaniu ciasta usmaż naleśniki.
- Mięso kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i przyprawą gyros i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Posiekaj kapustę, przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w paski paprykę, półplasterki ogórków, odcedzoną kukurydzę oraz ketchup i majonez. Następnie połącz wszystko z mięsem i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowany farsz nałóż na każdy naleśnik i złóż je w kopertę. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Z 3 łyżek majonezu oraz 3 łyżek ketchupu przygotuj sos i posmaruj nim wierzch naleśników.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, drobno pokrój dwa ogórki konserwowe, połowę papryki i wszystko razem wymieszaj. Nałóż na warstwę sosu.
- Naleśniki zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.